След третия неуспешен вчерашен опит да наложат решение за разширението на

...
След третия неуспешен вчерашен опит да наложат решение за разширението на
Коментари Харесай

ГЕРБ се разяриха на опозицията в София заради метрото

След третия несполучлив вчерашен опит да наложат решение за разширението на първия диаметър на столичното метро от Бизнеспарка по Околовръстното шосе към " София Ринг мол ", ИКЕА и Симеоновския въжен превоз, през днешния ден ръководещите в София излязоха с гневна декларация, че опозицията в Столичния общински съвет пречи на развиването на метрополитена и е срещу " най-важният и най-екологичният план за нашата столица ". Лидерът на най-голямата група ГЕРБ-СДС - Малина Едрева, прочете декларация, в която се споделя, че общинските съветници от " Демократична България ", " представители на Българска социалистическа партия " и самостоятелният Бонев размотават и блокират отчета, който би дал картбланш на основния проектант на София Здравко Здравков да стартира планиране на  трасето. То включва една спирка при магазин " Декатлон " и още една наоколо до " София Ринг мол " и ИКЕА. " Ние, от групата на ГЕРБ-СДС в СОС рядко си разрешаваме да вършим политически заявления, тъй като имаме вяра, че като общински съветници имаме надалеч по-важни задания от това да политиканстваме и да се опитваме да трупаме партийни дивиденти на гърба на съгражданите си. В момента обаче сме сложени в обстановка бъдещето развиване на един от най-важните за всички в София планове и най-екологичният подобен да бъде размотаван и блокиран ", съобщи Едрева.

Както " Сега " неведнъж писа, настояването на арх. Здравков да стартира работа по подробните устройствени проекти на зоните, през които ще минат новите станции, срещат отпор в една-единствена комисия на СОС - тази по архитектура, в която ръководещите нямат числено превъзходство над опозицията. В резултат в нея към този момент на три съвещания отчетът на Здравков не минава. В същото време и " Демократична България " и  БСП ясно декларират, че не са срещу развиването на метрополитена по принцип, само че желаят първо да се намерения за неговото ориентиране към Студентски град и " Малинова котловина " или към друга част на столицата, която е по-гъстонаселена. Независимият Борис Бонев пък счита, че похарчването на към 150 млн. лв. за метро в зона, която може да се обслужва с повече наземен превоз, е срещу ползите на столичани. Вчера обаче стана ясно, че в комисията по градоустройство са получени голям брой подкрепящи писма от вложители в региона на Околовръстното шосе, които упорстват първия лъч на метрото да завие точно по посока на техните парцели.  

Днес от ГЕРБ хвърлиха виновността за това, че към този момент планът не се приема, върху специалиста от " Демократична България " в комисията по архитектура Борис Милчев. Вчера в комисията по архитектура бе показано писмо от вложителя в " София Ринг Мол " - компанията " Данаос дивелопмънт " до кмета Йорданка Фандъкова. В него се споделя, че през 2017 година Милчев е сключил консултантски контракт с компанията и с още няколко притежатели на парцели в региона на Околовръстното шосе. Според Сотирис Янакудакис към датата на сключването на контракта Милчев е бил " зает в общинските служби ", макар че в самото писмо е маркирано, че той е работил в Столична община до ноември 2016 година В писмото се споделя още, че от " Данаос дивелопмънт " са разбрали наскоро, че като специалист в архитектурната комисия Милчев е изразил мнение " изцяло срещу обсега на контракта за консултантски услуги и в несъгласие с интереса на неговите клиенти ". От ГЕРБ разясниха, че този контракт е доказателство, че Милчев е в спор на ползи, че като специалист в комисията той няколко пъти е дал негативно мнение и че затова планът за уголемение на метрото се бави. Представителят на " Демократична България " арх. Борислав Игнатов възрази, че спор на ползи би имало, в случай че Милчев бе дал мнение първият метродиаметър да тръгне по посока на парцелите на компаниите, които  е съветвал, а не се е противопоставил на това. Борис Бонев добави, че специалистите не гласоподават на съвещанията, а го вършат общинските съветници и че от тях зависи по какъв начин да се развива " Метрополитен ". Самият Милчев разясни, че консултантският му контракт е бил за правенето на юридически разбор за процедурите и вероятните  юридически проблеми при реализирането на инвестицията, а не да лобира метрото да се разгърне по посока на техния търговски комплекс. 

Въпреки това през днешния ден ГЕРБ насочиха целия си яд към Борис Милчев и " Демократична България ". " Дали радетелите за бистрота от " Демократична България " са знаели за вероятната обязаност на своя специалист и ще поемат ли политическа отговорност за това. Лесно е да се морализаторства, само че е значимо да се носи отговорност. Напълно неприемливо, наблягам, неприемливо е, сходно държание. Ние чакаме съответен отговор, тъй като тук става дума за огромен и стратегически план за града ни. Проект на метрото, който свързва града с най-големия му парк - планината Витоша. Не е неоправдателно да морализаторствате, само че е укорително. Осъдителни са другите ползи и за това ще сезираме за тях съответните институции ", заяви Малина Едрева по време на сесията на СОС.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР